Så går det till – fågel/fisk/slaktavfall

Hur kan Svensk Lantbrukstjänst AB hjälpa till?

Svensk Lantbrukstjänst AB finns till i hela Sverige för upphämtning av avlidna djur & slaktavfall, avlivning och obduktionstransporter.

Till vår hjälp har vi nio lokala entreprenörer runt om i landet som utför arbetet. Läs mer om er lokala entreprenör här på hemsidan.

När ni har behov av vår hjälp, meddela Svensk Lantbrukstjänst AB omgående så att vi på ett snabbt och effektivt sätt kan hjälpa er.

Hur går man tillväga?

Det finns två alternativ att göra en anmälan:

  • Anmälan via telefonnummer 010-490 99 00. Här får man prata med Svensk Lantbrukstjänst AB personal som hjälper till med er anmälan. Det tillkommer en administrativ avgift på 100 kr (exkl. moms) vid telefonanmälan.
  • Anmälan via internet. Detta görs på denna hemsidan genom att man fyller i en blankett. Klicka där det står ”Anmälan”
    Här är det önskvärt och fördelaktigt att man som befintlig kund loggar in med kund nr och produktionsplats nr . Detta för en snabbare hantering. Om man inte vet sitt kund nr/produktionsplats nr är du välkommen att ringa in till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst 010-490 99 00 och fråga om detta. Man kan även se sitt kund nr på tidigare fakturor.

När kommer vi ut till er?

Upphämtning och avlivning sker inom ca 3 arbetsdagar när anmälan gjorts hos Svensk Lantbrukstjänst AB. Vid tidig anmälan till oss kan hämtningen ske samma dag.

Om anmälan görs genom att man loggar in med sitt kund nr och produktionsplats nr, kommer anmälan automatiskt skickas ut på en entreprenör och dess uppsamlingsbil utan att den behöver behandlas ytterligare. Detta gör att det kan bli en snabbare hämtning.

Vad händer med djuren/materialet vi hämtar?

Djuren transporteras till någon av Konvex AB hanteringsanläggningar i Kävlinge eller Karlskoga. Där bearbetas dem till miljövänliga biobränslen, som sedan återgår till kretsloppet för att utvinna värme.

Vad innebär de olika slaktavfalls kategorierna & vad ska anges i en anmälan?

Animaliska biprodukterna delas in i olika riskkategorier. Beroende på kategori kan de sedan användas för många olika ändamål.

Oavsett vilken kategori som anmäls för hämtning av Svensk Lantbrukstjänst AB behandlas allt slaktavfall som kategori 1 material, endast för bortskaffande.

Om osäkerhet råder kring vilken kategori som skall anges i en anmälan till Svensk Lantbrukstjänst AB, ange kategori 1. 

För att få rätt kategorisering på just ditt slaktavfall, läs mer om animaliska biprodukter på jordbruksverkets hemsida: Animaliska biprodukter

Avlivning av djur

Vi hämtar avlivade och självdöda djur. Avlivning ska göras av djurägarens själv genom dennes försorg eller av anlitad veterinär.

Tillägg vid hämtning

Tänk på att anmäla hämtning av dina djur/slaktavfall så fort som mjöligt till Svensk Lantbrukstjänst AB för upphämtning. Om det vi hämtar är förruttnande och maggotätet tillkommer en hygienavgift på 1000 kr exkl. moms. Detta på grund att det orsakar både stora lukt och processproblem. Denna avgift infördes 1 juli 2007.

Tillägg för hämtning kan även tillkomma om man är bosatt och upphämtning sker utanför den loka entreprenörens körområde. Läs mer i fliken ”Entreprenörer” och dess körområde. Se prisuppgift i prislistan under övrig transport.

Kontakt för mer information och frågor

Vid frågor är ni alltid välkomna att ringa till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst
tel. 010-490 99 00

Telefontider:
Kl. 8.00-12 & 13-16 helgfria vardagar
(Stängt helger och röda dagar)