Så går det till – häst

Hur kan Svensk Lantbrukstjänst AB hjälpa till?

Vi jobbar enligt rådande miljö och djurskyddslagar för att våra svenska hästar ska få ett värdigt slut här i landet. Vi erbjuder dig som hästägare, privatperson eller företagare, följande:

 • Avlivning och hämtning av avliden häst
 • Hämtning av avliden häst
 • Avlivning av häst utan hämtning/borttransport

Avlivning och hämtning sker hemma hos er eller där hästen befinner sig. Allting sker på ett professionellt sätt och utförs av entreprenörer med lång erfarenhet.

Hur gör man och när får jag hjälp?

Vi rekommenderar att ringa in till Svensk Lantbrukstjänst AB om det är första gången ni har hjälp av oss för avlivning och/eller hämtning av häst.

Det finns två alternativ att göra en anmälan på för att få hjälp av oss:

 • Anmälan kan ske på telefonnummer 010-490 99 00. Där får man prata med Svensk Lantbrukstjänst AB personal som hjälper till med er anmälan.
 • Anmälan av häst kan även ske på denna hemsidan genom att man fyller i en blankett.

Efter anmälan ringer vår lokala entreprenör upp de angivna telefon nr i anmälan för att komma överens om tid och plats.

Man får hjälp med avlivning och/eller hämtning inom 3 arbetsdagar, vilket innebär att du kan få hjälp samma dag. Självklart försöker våra entreprenörer vara ute hos er så fort som möjligt. Hur snabbt entreprenören kan vara hos dig beror naturligtvis på hur långt ifrån dig i distriktet han befinner sig.

Betalning sker av dig med kort som betalas till chauffören innan avlivning och/eller hämtning. Alternativt inbetalning i förskott, kontakta Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst tel. 010-490 99 00 för att får inbetalningsuppgifter och mer information om detta.

Hur går en avlivning till?

Våra entreprenörer avlivar med bultpistol i kombination med avblodning, enligt Jordbruksverkets direktiv.

Avlivning med bultpistol måste göras i kombination med avblodning som innebär att hästen först blir medvetslös med hjälp av bultpistolen. Därefter öppnas halspulsådern omgående efter bedövningen.

För hästen är detta en skonsam metod då den blir medvetslös och smärtfri omedelbart.

När vi kommer ut för att hjälpa till med avlivningen kommer entreprenören ut ensam. Entreprenören behöver därför hjälp av någon att hålla i din häst/grimskaft när avlivningen utförs. Om du som hästägare inte själv kan hålla i hästen eller känner att man har svårt att vara med, be någon närstående eller bekant om hjälp. Man behöver inte vara med vid avblodning och lastning.

Om din häst har lätt för att stressa upp sig eller liknande rekommenderar vi att kontakta sin veterinär i god tid för att eventuellt få lugnande gel att ge hästen i munnen innan avlivning. Kontakta din veterinär om frågor kring detta.

Djurskyddsmässigt är det fördelaktigt att avliva hästar utomhus.

För mer information besök Jordbruksverkets hemsida: Slutet av hästens liv

Vad händer med min häst?

Hästen transporteras till någon av Konvex AB hanteringsanläggningar i Kävlinge eller Karlskoga. Där dom bearbetas till miljövänliga biobränslen, som sedan återgår i kretsloppet för att utvinna värme.

Hur är den som kommer och hämtar min häst?

Våra entreprenörer är professionella och utbildade efter jordbruksverket riktlinjer. De har många års erfarenhet av att hantera hästar i de ärenden som vi erbjuder.

Entreprenören som kommer ut är lugn och ser alltid till hästens bästa.  Man ger hästen den tid som behövs för att allt ska gå till på ett så lugnt och värdigt sätt som tänkas kan.

Akuta fall - hur snabbt kan jag få hjälp?

Svensk Lantbrukstjänst har ingen jourverksamhet, men försöker alltid under dagtid helgfria vardagar att komma så snabbt som möjligt.

Vi har som mål att du ska få hjälp inom 3 arbetsdagar. Självklart försöker våra entreprenörer vara ute hos er så fort som möjligt. Hur snabbt entreprenören kan vara hos dig beror naturligtvis på hur långt ifrån dig i körområdet de befinner sig.

Vad kostar det?

HÄMTNING AV PRIS
Häst över 250 kg 4300 kr/st
Häst mellan 100-250 kg 3700 kr/st
Föl max 100kg 1500 kr/st
Avlivning 1100 kr/st
Avlivning häst utan hämtning 2125 kr/st
Separat hämtning i skåpbil, Skåne 136 kr/mil
Direkthämtning i mån om tid på vardagar & hämtning utanför körområde. 179 kr/mil

Alla priser är i inklusive moms.  

(Gällande prislista från och med 1 januari 2019)

Priset för utkörning, bortforsling och destruktion beror på hur mycket en häst väger.

 • Priset för 1 st häst som väger över 250 kg är: 4 300 kr för utkörning, bortforsling och destruktion och 1100 kr för avlivning
  = Totalt 5 400 kr, momsen är inkluderad i totala priset.
 • Priset för 1 st häst som väger under 250 kg är: 3 700 kr för utkörning, bortforsling och destruktion och 1100 kr för avlivning
  = Totalt 4 800 kr, momsen är inkluderad i totala priset.

Skulle en veterinär utföra avlivning hjälper vi gärna till med bortforsling och omhändertagande av kroppen efter avlivning. Man betalar då endast kostnaden för utkörning, bortforsling och destruktion.

Bor man utanför vår entreprenörs körområde tillkommer en milersättning enligt prislista ovan. Se ”Detaljerad karta” under ”Entreprenörer” i menyn. Den grå zonen är utanför entreprenörernas körområde.

Betalning görs av dig eller annan anvisad person, i förskott eller med kort på plats till chauffören som kommer ut till er. Fakturabetalning erbjuds ej.

Krävs hästpass för hämtning/avlivning och vad gör jag med hästpasset sen?

För lämnande av häst till Svensk Lantbrukstjänst AB krävs inget hästpass.

Passet ska dock ogiltigförklaras. Kontakta den avelsorganisation som utfärdade passet så de kan makulera passet och uppdatera sin databas.

Hästens passuppgifter kan noteras vid anmälan för hämtning och avlivning av häst om så önskas. Den noterade informationen är enbart för din skull som hästägare vid eventuella försäkringsärenden. Kvittot ges ut av entreprenören efter utförd avlivning, hämtning och betalning. Alternativt ringa till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst tel. 010-490 99 00 och be om att få kvittot skickat till sig via post eller mail.

Läs mer under ”Aktuellt” på startsidan – Svensk Lantbrukstjänst AB hanterar inga hästpass

Kontakt för mer information och frågor

För att göra en anmälan och få hjälp med avlivning och/eller hämtning av häst görs detta via:

Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst tel. 010-490 99 00
eller kan anmälan själv göras genom att fylla i uppgifter via internetanmälan.

Om du har fler frågor gällande avlivning och hämtning av häst m.m. är du välkommen att kontakta:

Karin Lindblad
070-2460528
karin.lindblad@svensklantbrukstjanst.se