Så går det till – vilt/djurparksdjur

Hur kan Svensk Lantbrukstjänst AB hjälpa till?

Svensk Lantbrukstjänst AB finns till i hela Sverige för upphämtning av avlidna djur, avlivning och obduktionstransporter.

Till vår hjälp har vi nio lokala entreprenörer runt om i landet som utför arbetet. Läs mer om er lokala entreprenör här på hemsidan.

När ni har behov av vår hjälp, meddela Svensk Lantbrukstjänst AB omgående så att vi på ett snabbt och effektivt sätt kan hjälpa er.

Hur går man tillväga?

Det finns två alternativ att göra en anmälan:

  • Anmälan via telefonnummer 010-490 99 00. Här får man prata med Svensk Lantbrukstjänst AB personal som hjälper till med er anmälan. Det tillkommer en administrativ avgift på 100 kr (exkl. moms) vid telefonanmälan.
  • Anmälan via internet. Detta görs på denna hemsidan genom att man fyller i en blankett. Klicka där det står ”Anmälan”
    Här är det önskvärt och fördelaktigt att man som befintlig kund loggar in med kund nr och produktionsplats nr . Detta för en snabbare hantering. Om man inte vet sitt kund nr/produktionsplats nr är du välkommen att ringa in till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst 010-490 99 00 och fråga om detta. Man kan även se sitt kund nr på tidigare fakturor.
  • OBS! Hämtning av vilda djur längst med trafikerade vägar krävs TMA-bil. Detta skall den som anmäler vilda djur för upphämtning säkerställa och bekosta att detta finns på plats när Svensk Lantbrukstjänst entreprenör hämtar. Alternativ är att flytta det avlidna djuret/djuren till en mindre avlägsen väg dit lastning kan ske på ett säkert och riskfritt sätt. 

När kommer vi ut till er?

Upphämtning och avlivning sker inom ca 3 arbetsdagar när anmälan gjorts hos Svensk Lantbrukstjänst AB. Vid tidig anmälan till oss kan hämtningen ske samma dag.

Om anmälan görs genom att man loggar in med sitt kund nr och produktionsplats nr, kommer anmälan automatiskt skickas ut på en entreprenör och dess uppsamlingsbil utan att den behöver behandlas ytterligare. Detta gör att det kan bli en snabbare hämtning.

Vad händer med djuren vi hämtar?

Djuren transporteras till någon av Konvex AB hanteringsanläggningar i Kävlinge eller Karlskoga. Där bearbetas dem till miljövänliga biobränslen, som sedan återgår till kretsloppet för att utvinna värme.

Avlivning av djur

Vi hämtar avlivade och självdöda djur. Avlivning ska göras av djurägaren själv genom dennes försorg eller av anlitad veterinär.

Önskas avlivning utförd av våra entreprenörer ska detta anges i anmälan och då tillkommer en extra kostnad, se prislistan. Om avlivning ska göras med hjälp av vår entreprenör, sker detta i samband med upphämtning. Djuren ska då vara utomhus och inte i stall. Djurägaren eller annan anvisad person på plats behöver vara behjälplig om entreprenören så önskar. Detta på grund av säkerhetsskäl med mera.

Tänk på att om djuret behöver avlivas akut är det ditt ansvar som djurägare. Om du som djurägare inte själv kan/vill avliva, tillkalla din lokala veterinär. Svensk Lantbrukstjänst AB har ingen jourverksamhet.

Obduktionstransport

Svensk Lantbrukstjänst AB har endast hand om transporten till Gård & Djurhälsans olika obduktionsanläggningar i Sverige, i Kävlinge & Karlskoga.

Önskas obduktion på SVA i Uppsala görs dessa körningar i mån av tid. Självklart försöker vi tillgodose önskemål gällande detta. Viktigt att veta är att det alltid utgår en milersättning, tur/retur till SVA i Uppsala då det är en specialtransport. Ring vår kundtjänst tel. 010-490 99 00 för mer info.

Anmäler man ett djur för obduktion genom Svensk Lantbrukstjänst AB utgår alltid den ordinarie kostnaden för det upphämtade djuret. Ingen extra kostnad tillkommer för transporten då körningen går genom ordinarie transport.

Priset för just obduktion/diagnostisering kan varierar beroende på djurslag och om man är medlem i Gård & Djurhälsan. Kontakta Gård & Djurhälsan för prisinformation.

OBS! Remiss krävs för att skicka djur till obduktion. Kontakta aktuell besättningsveterinär och be om en remiss. Veterinären skickar sen remiss till aktuellt  obduktionslaboratorium. 

Läs mer om obduktion genom att klicka på länkarna nedan:

Allmänt | Obduktion Gård & Djurhälsan

Avgifter | Obduktion Gård & Djurhälsan

Kontakt | Obduktionslaboratorium

Tillägg vid hämtning

Tänk på att anmäla ditt avlidna djur så fort som mjöligt till Svensk Lantbrukstjänst AB för upphämtning. Om djuren vi hämtar är förruttnande och maggotätna tillkommer en hygienavgift på 1000 kr exkl. moms. Detta på grund att det orsakar både stora lukt och processproblem. Denna avgift infördes 1 juli 2007.

Tillägg för hämtning kan även tillkomma om man är bosatt och upphämtning sker utanför den loka entreprenörens körområde. Läs mer i fliken ”Entreprenörer” och dess körområde. Se prisuppgift i prislistan under direkttransport.

Hämta djur utmed trafikerad väg

För att kunna hämta döda djur utmed en trafikerad väg krävs en TMA bil.

Vid frågor och mer information om hur vi kan hjälpa er är ni alltid välkomna att ringa till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst
tel. 010-490 99 00

Telefontider:
Kl. 7.30-12 & 13-16 helgfria vardagar
(Stängt helger och röda dagar)

Kontakt för mer information och frågor

Vid frågor om prisuppgifter och mer information om hur vi kan hjälpa er är ni alltid välkomna att ringa till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst
tel. 010-490 99 00

Telefontider:
Kl. 8-12 & 13-16 helgfria vardagar
(Stängt helger och röda dagar)