Så går det till – hästkremering

Hur kan Svensk Lantbrukstjänst AB hjälpa till?

Vi kan hjälpa till med kremering av häst i hela Sverige utom Gotland.

Vi jobbar enligt rådande miljö och djurskyddslagar för att våra svenska hästar ska få ett värdigt slut här i landet. Vi erbjuder dig som hästägare, privatperson eller företagare, följande:

 • Avlivning och hämtning av avliden häst
 • Hämtning av avliden häst
 • Avlivning av häst utan hämtning/borttransport

Avlivning och hämtning sker hemma hos er eller där hästen befinner sig. Allting sker på ett professionellt sätt och utförs av entreprenörer med lång erfarenhet.

Hur gör man och när får jag hjälp?

Det finns två olika möjligheter att anmäla kremering av häst hos oss;

 • Anmälan kan ske på telefonnummer 010-490 99 00. Där får man prata med Svensk Lantbrukstjänst AB personal som hjälper till med er anmälan.
 • Anmälan online här på hemsidan (gå till startsidan och välj anmälan – ny hästkund).

Efter anmälan ringer vår lokala entreprenör upp de angivna telefonnumret i anmälan för att komma överens om tid och plats.

Man får hjälp med avlivning och/eller hämtning inom 3 arbetsdagar, vilket innebär att du kan få hjälp samma dag. Självklart försöker våra entreprenörer vara ute hos er så fort som möjligt. Hur snabbt entreprenören kan vara hos dig beror naturligtvis på hur långt ifrån dig i distriktet han befinner sig. Det går även bra att boka datum längre fram i tiden. Vi erbjuder även helgjour med utgångspunkt i Kristianstad, ring 070-9772017.

Betalning sker av dig med kort som betalas till chauffören innan avlivning och/eller hämtning. Alternativt inbetalning i förskott, kontakta Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst tel. 010-490 99 00 för att får inbetalningsuppgifter och mer information om detta.

Hur går en avlivning till?

Våra entreprenörer avlivar med bultpistol i kombination med avblodning, enligt Jordbruksverkets direktiv.

Avlivning med bultpistol måste göras i kombination med avblodning som innebär att hästen först blir medvetslös med hjälp av bultpistolen. Därefter öppnas halspulsådern omgående efter bedövningen.

För hästen är detta en skonsam metod då den blir medvetslös och smärtfri omedelbart.

När vi kommer ut för att hjälpa till med avlivningen kommer entreprenören ut ensam. Entreprenören behöver därför hjälp av någon att hålla i din häst/grimskaft när avlivningen utförs. Om du som hästägare inte själv kan hålla i hästen eller känner att man har svårt att vara med, be någon närstående eller bekant om hjälp. Man behöver inte vara med vid avblodning och lastning.

Om din häst har lätt för att stressa upp sig eller liknande rekommenderar vi att kontakta sin veterinär i god tid för att eventuellt få lugnande gel att ge hästen i munnen innan avlivning. Kontakta din veterinär om frågor kring detta.

Djurskyddsmässigt är det fördelaktigt att avliva hästar utomhus.

För mer information besök Jordbruksverkets hemsida: Slutet av hästens liv

Hur går en kremering av häst till?

Hästen transporteras till vår anläggning i Skåne där den läggs antingen direkt i kremeringsugnen eller i kylrum i väntan på att ugnen blir tillgänglig. När hästen sedan har kremerats, sam- eller separat, städas askan ur och hanteras efter dina önskemål. Du kan få aska tillbaka även från en samkremering, men du ska vara medveten om att det då även kan vara aska från andra djur.  Skillnaden mellan en sam- och separatkremering att vi städar ur ugnen helt och hållet vid en separatkremering. Vid en samkremering kan även sällskapsdjur kremeras ihop med din häst.

Vad händer med askan?

Har du valt att få aska tillbaka, fyller vi vald urna och levererar till dig enligt dina önskemål. Du får askan levererad till utlämningsställe, du kan i dagsläget inte hämta din urna hos oss.  Om du inte vill ha aska tillbaka går allt till deponi. Du får din aska levererad inom cirka tre veckor.

De olika alternativen är följande:

 • Urna i nedbrytbar papp (ingår) – All aska, ca 15-20 kg
 • Natururna i pressat trä – Del av aska
 • Personifierad urna – Del av aska

Hur är den som kommer och hämtar min häst?

Våra entreprenörer är professionella och utbildade efter jordbruksverket riktlinjer. De har många års erfarenhet av att hantera hästar i de ärenden som vi erbjuder.

Entreprenören som kommer ut är lugn och ser alltid till hästens bästa.  Man ger hästen den tid som behövs för att allt ska gå till på ett så lugnt och värdigt sätt som tänkas kan.

Akuta fall - hur snabbt kan jag få hjälp?

Svensk Lantbrukstjänst kan med utgångspunkt i Kristianstad erbjuda jour på helger (från fredagar klockan 17.00, över helgen samt övriga helgdagar). Detta gäller i södra Sverige. Ring 070-9772017. Lämna ett meddelande om du inte får svar direkt, du kan EJ smsa till detta nummer under jourtid. Om du ej får tag i chauffören ringer du i andra hand till åkeriägaren på 0709-77 26 50.

Svensk Lantbrukstjänst har i övriga Sverige ingen jourverksamhet, men försöker alltid under dagtid helgfria vardagar att vara på plats så snart som möjligt.

Vi har som mål att du ska få hjälp inom 3 arbetsdagar. Självklart försöker våra entreprenörer vara ute hos er så fort som möjligt. Hur snabbt entreprenören kan vara hos dig beror naturligtvis på hur långt ifrån dig i körområdet de befinner sig.

Vad kostar hästkremering?

PRISLISTA – HÄST

HÄMTNING & KREMERING PRIS EXKL. MOMS PRIS INKL. MOMS
Samkremering Över 250 kg 5 200 kr/st  6 500 kr/st
Under 250 kg  4 400 kr/st 5 500 kr/st
Separatkremering Över 250 kg 7 200 kr/st 9 000 kr/st
Under 250 kg 6 400 kr/st 8 000 kr/st
Avlivning I samband med hämtning 880 kr/st 1 100 kr/st
Hämtningsalternativ Direkthämtning & hämtning utanför körområde* 146 kr/mil 183 kr/mil
Skåpbil Skåne
Skåpbil Blekinge
Skåpbil Halland
Skåpbil S Småland
Skåpbil Öland
Skåpbil S Västergötland
2 400 kr/st
2 800 kr/st
3 200 kr/st
4 000 kr/st
4 800 kr/st
4 800 kr/st
3 000 kr/st
3 500 kr/st
4 000 kr/st
5 000 kr/st
6 000 kr/st
6 000 kr/st
Leverans av aska Hemleverans av aska 960 kr/st 1 200 kr/st
Postleverans av aska 440 kr/st 550 kr/st
Urnor, tillval
(pappurna ingår i kremeringskostnaden)
Natururna i pressat trä 400 kr/st 500 kr/st
Personifierad urna 1 400 kr/st 1 750 kr/st
ÖVRIGT
Fakturabetalning erbjuds ej. Betalning görs av den person som gjort anmälan eller annan anvisad person, i förskott eller med kort på plats till chauffören som kommer ut till er. Kontakta Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst vid önskan om förskottsbetalning.
Gällande prislista för hämtningar m.m. som utförs från och med 16 december 2019

Priset för utkörning, hämtning och kremering beror på hur mycket en häst väger samt vilka alternativ du väljer.

Skulle en veterinär utföra avlivning hjälper vi gärna till med bortforsling och omhändertagande av kroppen efter avlivning. Man betalar då endast kostnaden för utkörning, bortforsling och destruktion.

 • Priset för 1 st häst, separatkremering, som väger över 250 kg är: 9 000 kr för utkörning, bortforsling och kremering och 1100 kr för avlivning
  = Totalt 10 100 kr, momsen är inkluderad i totala priset.

PRISER FÖR JOUR (UTGÅNGSPUNKT KRISTIANSTAD)
Jourersättning 375 kr
Milersättning minst 10 mil á 139 kr/mil.
Dessa priser gäller utöver ordinarie priser för hämtning ovan.

Krävs hästpass för hämtning/avlivning och vad gör jag med hästpasset sen?

För lämnande av häst till Svensk Lantbrukstjänst AB krävs inget hästpass.

Passet ska dock ogiltigförklaras. Kontakta den avelsorganisation som utfärdade passet så de kan makulera passet och uppdatera sin databas.

Hästens passuppgifter kan noteras vid anmälan för hämtning och avlivning av häst om så önskas. Den noterade informationen är enbart för din skull som hästägare vid eventuella försäkringsärenden. Kvittot ges ut av entreprenören efter utförd avlivning, hämtning och betalning. Alternativt ringa till Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst tel. 010-490 99 00 och be om att få kvittot skickat till sig via post eller mail.

Läs mer under ”Aktuellt” på startsidan – Svensk Lantbrukstjänst AB hanterar inga hästpass

Kontakt för mer information och frågor

För att göra en anmälan och få hjälp med avlivning och/eller hämtning  samt kremering av häst görs detta via:

Svensk Lantbrukstjänst AB kundtjänst tel. 010-490 99 00
eller så kan anmälan själv göras genom att fylla i uppgifter via internetanmälan.

Om du har fler frågor gällande avlivning och hämtning av häst m.m. är du välkommen att kontakta oss:

010 – 490 99 00
hast@lantbrukstjanst.se